KRG:s sak är vår.

Det fundamentala problemet med omvärldens hantering av IS är att vi vet hur exakt hur vi ska hantera dessa apokalyptiska blodtörstiga fanatiker. Vi har historiska exempel från 2000 år tillbaka i tiden till idag på hur dessa dödskulter exploderar ut ur mainstream religioner. Under dessa 2000 år har vi inte ett enda exempel hur dessa smittosamma dödskulter stoppats utan extremt mycket våld.

I realiteten finns det endast ett sätt att stoppa ISIS, dessa fanatiska terrorister, och det är med övermäktiga militära insatser. Sverige ställer sig allt för passiv i denna konflikt, precis som för 70 år när en annan dödskult spred sina tentakler över Europa. Trots fina omskrivningar är vår passivitet mot nazismens framfart en svart fläck i våra historieböcker. Då som nu, stod vi passiva när dödens hantlangare använde vår infrastruktur för att stärka sin sak.

Att riksdagen inte extrainkallats för att snabbt få igenom lagförslag för att stoppa terrorrekryteringen är bissart, denna undfallenhet hjälper endast det parti och andra grupper som vill smeta IS:s fanatism på samtliga troende och icketroende från mellanöstern.

Jag blir lite provocerad av vissa gruppers dubbelmoral kring ISIS. Samma grupper som brukar kalla oss för ”bombhöger” när man vill slå till mot islamister med vapenmakt. Nu skriker samma människor att man ska göra ”något”. Vad är detta ”något” de syftar på? Demokratiprojekt till bödlar? Dialogmilitärer som tittar på när familjer avrättas?

Från och med nu borde det inte vara tillåtet att säga att man ska göra ”något” utan man måste definiera vad som bör göras. Undra hur många som kommer kunna leverera realistiska förslag utan att kallas för ”bombhöger”? Vattenflaskor och filtar kommer inte få Al-Baghdadis bödlar på knän.

Västvärlden har genom historien haft en unik förmåga att svika de som varit deras bästa allierade. Från Indiens högutbildade civila tjänstemän till Irans borgerliga demokrater. Nu är det Kurdistan som får ett halvhjärtat stöd när de är de enda som står upp för humanismen mot barbariet.

Sverige måste åtminstone ge militärt bistånd till Kurdistans regionala regering, om inte själv ingripa. Det är märkligt hur västvärlden och Sverige utan problem kunde skicka JAS plan att ingripa mot Ghadaffi utan att ha några som helst allierade att fylla upp hans maktvakuum. Men plötsligt är vi oförmögna att göra insatser när man har tydliga allierade i Kurdistan som gång på gång visat att de är redo att riskera liv och egendom för att odiskriminerat rädda minoriteter och skyddsbehövande.