Desinformationskampanj om Nabizadeh.

Igår publicerade jag på sociala medier plattformen Twitter en länk till en blogg. Det var inte någon blogg som helst, det var en blogg daterad 2012 tillhörande Amir Nabizadeh, språkrör för Ung i Sverige, en politisk lobby- och proteströrelse för asylavslagsamnesti.

På bloggen uppges han med persiska årtal vara född 1372-11-11 (1994-01-31), det skulle göra honom 23 år. På bloggen länkades ett Facebook-kontot där han återigen är registrerad som född, men denna gång med västerländsk kalender, 1994-01-31. I den svenska folkbokföringen är Amir registrerad som född 1999-01-31 (18 år). Inläggets tidsstämpel är daterat till den 8 Juni 2012. Till bloggen är kopplat en äldre blogg, ett Facebook-konto och ett Google Plus-konto.

Teknisk bevisning

Blogspot-sidan i fråga hade inte råkat bli säkerhetskopierad av Archive.is, något jag såg till att göra idag före publikation så att den inte råkar ”försvinna”. Detta har försökts tas som intäkt för att sidan inte existerade förrän idag och är ett ”beställningsjobb”. Det är en kraftig missuppfattning av hur Archive.is fungerar. Självklart stämmer detta ej och motbevisas enkelt med Atom och Google+ länkarna nedan nedan.

Ola Löfgren har försökt anföra att man minsann kan ändra publiceringsdatum på Blogspot. Detta är sant. Den visuella tidsstämpeln och ”published-taggen” går att ändra på i Blogspot.com, men ej updated taggen. Detta kan man verifiera ej har skett på Atom:feeden på hans blogg. Publiceringsdatum och ändrad-datum är i linje med varandra. Ola Löfgren har backat från sitt påstående efter presentation av Atom-feedens komposition.

<published>2012-06-08T06:22:00.002+04:30</published><updated>2012-06-08T07:45:26.598+04:30</updated>

 

dump4

 

På hemsidan finns i vänsterkolunen även ett Facebook-badge kopplat till ett Facebook-konto som idag tömts på information och innehåll, men vid den tiden hemsidan publicerades hade stad, telefonummer, epost och födelsedatum som var detsamma som på bloggen (1994-01-31) – dessa ”badges” går ej att generera längre för att Facebook gick från PNG-baserade Badges till JS-baserade badge för flera år sedan. Så en efterhandskonstruktion går att utesluta. Badgen (bilden) är ligger på Facebooks egen server. Facebook-kontot i fråga har tömts på uppgifter och profilbild senast oktober 2015, mitt under flyktingkrisen. Amir Nabizadeh gjorde sitt första inlägg på sitt nuvarande Facebook-konto den 30 maj 2016.

Därutöver har han ett Google Plus-konto kopplat till bloggen från 2012 som verifierar i tidsstämplarna i bloggen från 2012. En användare kan ej mixtra med dessa tidsstämplar på Google Plus.

10 juni 2012 detta inlägg in från Google plus

10 juni 2012 länkar kontot detta inlägg i Google plus

Till exempel denna länk från Google Plus publicerad 10 juni 2012 går till detta inlägg, daterat 10 juni 2012:

dump3

Samma bild hade publicerats den 14:e maj 2012 på plattformen Facebook, Amir är då enligt svensk folkbokföring 13 år:

dump5

 

Därutöver finns det en äldre blogg på plattformen BlogFa.com, cachad för första gången 2011 av Archive.is när Amir var 12 år enligt svensk folkbokföring, där han på väldigt bra persiska beskriver sig som en ”modir” (chef), intresserad av förvaltning och kontroll, och andra uppgifter i linje med den nyare Blogspot-sidan på en CV liknande sida på den persiska bloggplattformen, här listas han åter som född 1372-11-11 (1994-01-31). Observera att han vid denna tidpunkt uppger sig vara 17 år enligt detta födelsedatum.

gamlablog

 

De senaste inläggen på BlogFa, publicerades 2012-06-18, strax efter publiceringen av det första inlägget på den nya Blogspot-sidan, dessa inlägg länkar i sin tur till den tidigare nämnda Blogspot och Facebook-profilen för att dra med sina tidigare läsare:

Senaste inlägg

 

Konklusion:

Vi kan helt enkelt bortom rimligt tvivel fastställa att bloggen och inläggen skapades mellan 2011-2012.

FAQ:

– So what? Vem har inte ljugit om sin ålder i sin ungdom?

Problemet är att Amir Nabizadeh förnekar att detta är hans blogg och att han haft något med den att göra via sin Advokat Emma Persson. Detta är en försvårande omständighet för Nabizadeh då han ej längre kan påstå att han medvetet angav felaktig ålder på 4 olika plattformar.

Det finns vid denna arbetshypotes två scenarion som utspelat sig, den första alternativet är att en okänd person redan 2011 identitetskapat honom (då en 12 åring enligt svensk folkbokföring) på fyra olika plattformar, utan hans vetskap, publicerat dessa privata inlägg och bilder på honom med helt korrekta uppgifter förutom födelseåret, och därefter senast oktober 2015, mitt under flyktingkrisen, tömt det länkade Facebook-kontot på uppgifter.

Det andra alternativet är att en otroligt avancerad hacker-attack, som genererat och planterat badges, inlägg och bilder i dåtid i Facebooks databas, Hackat Google Plus, skapat ett konto och planterat länkar med fejkade datumstämplar i Google Plus-databas. Planterat bilder, text och konto med fejkade datumstämplar i Blogspots databas, därefter även hackat den persiska bloggtjänsten BlogFa.com och planterat inlägg från 2011 i deras databas med helt felaktiga datumstämplar. Dessa hack är i sig teoretiskt möjliga, men sannolikheten att de sker tillsammans är obefintliga. Det är alltså ett hack som NSA på sin höjd knappt klarar av.

Annars kan man applicera Ockhams rakkniv, att kontona och texterna i fråga är Amir Nabizadehs. Observera att Amir Nabizadeh fick uppehållstillstånd vid den tidpunkt han räknades som 18 år av svensk folkbokföring, den alternativa åldern hade varit 23 år. Skillnaden ligger främst i om han var berättigad till de tjänster som erbjuds minderåriga asylsökande för en snittkostnad av 700 000 kr extra per år jämfört med en vuxen asylsökande.

– Men varför granskar du just Amir Nabizadeh? Vad är motivet?

Amir Nabizadeh är ej en privat figur, han har själv valt att bli talesperson för de senaste årens mest medialt lyckade politiska lobby- och proteströrelse, Ung i Sverige, som arrangerade sittdemonstrationen vid Medborgarplatsen. Han har flertal gånger figurerat i media med sin organisations politiska budskap att åldersfusk inte förekommer och att amnesti måste ges till alla utvisningshotade Afghaner. Han är lika gammal som mig när jag tog mitt första politiska uppdrag (alternativt lika gammal som mig när jag kom in i riksdagen). Det finns ingen rimlighet att sådan tydlig bevisning ska förbises enbart pga hans bakgrund, påstådda ålder eller uppdrag.

Nabizadeh har själv vägrat att besvara på mina frågor kring hans kontroll och ägarskap av bloggarna.

Ni får mer än gärna examinera bloggen, bilderna, länkarna, källorna och profilerna för att korroborera uppgifterna. Felaktigheter mottages tacksamt.