En historielektion

Marita Ulvskog stod i Agenda och påstod att Gunnar Hökmark och Moderaterna var mot fri rörlighet och hon minsann var den europeiska rörlighetens stora älskare.

Året var 2004 och Europa skulle göra en expansion och länderna Cypern, Estland, Lettland, Litauen, Malta, Polen, Slovakien, Slovenien, Tjeckien och Ungern skulle läggas till samarbetet.

Göran Persson går ut och varnar för ”social turism”. Den socialdemokratiska regeringen lämnar in skrivelse 2003/04:119 som vill skapa ”övergångsregler” som skulle tvinga t.ex. Estländare eller Ungrare som vill ha ett arbete i Sverige att behöva få arbetstillstånd, precis som utomeuropeiska invandrare, något som var nästintill omöjligt på den tiden . Det är Marita Ulvskog som skriver under dokumentet.

Moderaterna skriver en motion mot skrivelsen 2003/04:Sf40 och vill att dessa nya EU-länder ska behandlas som andra EU-länder. De som skriver under är Gunnar Hökmark och Fredrik Reinfeldt.

Att det politiska minnet är kort känner vi till, men att Socialdemokraterna glömt sina egna beslut och flexar både på sanningen och historia är nyheter.

(Tipstack Mikael Sandström)