Att representera.

När politiska partier vill bredda sig och attrahera nya grupper av inrikes födda väljare så väljer man att plocka in folk baserat på deras geografiska anknytning och yrkesroll. Men när partier vill locka invandrarröster så går man direkt på representativitet baserat på religion. När valdes en inrikes född svensk in i en partistyrelse någon gång enbart för att den var kristen?

Jag kan lova dig att stora väljargrupper skulle vara mer benägna och rösta på ett politiskt parti om de kanske hade någon som representerade den stora grupp egenföretagare som sliter och gnetar i taxibilar, livs och korvkiosker. Någon som vet hur det känns att komma som vuxen till ett land och börja om med att starta småföretag, tampas med svensk kommunal byråkrati.

De som varken har ett fack eller en stor näringslivsorgansiation. De som inte täcks av LAS, arbetstidsskydd och OB. De som bryter sina ryggar i taxibilar, de som förlorat känseln av att bränna sig så ofta på hamburgerspisen, de som slitit ut axeln av att baka sin första pizza 10:00 och den sista 22:00, varje dag – varje helg – varje jul.

Jag kan lova dig att stora väljargrupper skulle vara mer benägna och rösta på ett politiskt parti om de kanske hade någon som representerade den stora grupp som växt upp i våra förorter, i utanförskap och socialbidrag, pluggat häcken av sig från grundskolan till Karolinska Institutet, som blivit läkare och tandläkare, ingenjörer och andra akademiker.
Denna grupp kanske behöver någon som vet hur det känns att försöka få livspusslet att gå ihop, samtidigt som man försöker tampas med en familj som kulturellt fortfarande är kvar i mellanöstern. När du som framgångsrik professionell och ung är tvungen att vara den duktiga som visar framfötterna på jobbet samtidigt som du tvingas till ett annat jobb. Nämligen att vara familjens egna tolk, advokat och lots. Denna grupp av livs levande bevis på den svenska drömmen och den svenska klassresan, behöver kanske också representeras i någon partistyrelse?

Men, nej, i partiernas analys går invandrarens röst går självklart till den som har störst hatt i den lokala moskén, medan de andra, de civiliserade, de röstar ju efter plånbok, yrke och geografi. Invandrares politiska intellekt reduceras till att endast kunna ”Följa John”, där John är din lokala imam.

Rasism är vad den tanken är, ren rasism.