Mythbusting: 111.000 nya bidragstagare?

En vanligt förekommande Avpixlat-troll-kommentar

Myten är väldigt enkel, det kom 111 000 invandrare förra året som kommer sluka massvis med resurser för att integreras.

Att 111 090 personer fick uppehållsttillstånd/uppehållsrätt stämmer, men vilka inkluderas i denna siffra? Jo, adopterade, EU-medborgare, studenter, kärleksinvandrare, arbetskraftsinvandrare och till sist asyl- och kvotflyktingar. Går verkligen alla dessa 111.000 människor in i bidrag? Nja, låt oss bryta ner siffrorna:

Studerande: 7 707 (varav 615 anhöriga)
Dessa personer både betalar för sin utbildning och sitt uppehälle medan de pluggar på Sveriges universitet och högskolor. Dessa är inte bidragsberättigade.

Arbetsmarknadsinvandring: 29 615 (varav 9679 anhöriga)
Denna grupp har ett jobb i Sverige redan innan de satt sin fot här. Inte nog med att de inte är berättigade till bidrag, de blir utvisade om de blir arbetslösa. Här är den största gruppen Thailändare som kommer till Sverige över sommaren för feriearbete, därefter kommer dataspecialister från Indien och Kina som är här mer varaktigt.

EU-medborgare: 25 501
Detta är personer som bott i Sverige i längre än 3 månader eller planerar att göra det längre än tre månader. Inte nog med att du måste försörja dig själv, du måste försörja dig själv genom arbete och om du inte gör det efter sex månader så kan migrationsverket kräva att du bevisar ditt aktiva jobbsökande.

Anhöriga och Adoptivbarn: 30 862 (varav 7897 anhöriga till flyktingar som anlänt inom 2 år)
64% av denna grupp är sk ”Kärleksinvandring”, nämligen att man är nygift med personen i fråga varav den största gruppen är Thailändare. Dessa personer har rätt till att få bidrag. I snitt brukar 1/3 av denna grupp går rakt in i försörjningsstöd, vilket är ungefär 10 287 personer.

Asyl och Flyktingar: 17 405 (varav 6 470 konventions och kvotflyktingar).
Denna grupp är berättigade till bidrag, då ska vi komma ihåg att det en exceptionellt stor siffra detta år, om vi skulle jämfört det med tex 2010 eller 2011 så var denna siffra runt 12 000 personer. En annan viktig sak att notera är att SD är FÖR invandring av konventions- och kvotflyktingar.

Resultatet:
Viktigt att ha med sig är att gruppen bidragsförsörjda minskar från och med invandringen med ungefär 10% om året.

Källa: Migrationsverket