Klipp dig och skaffa dig ett jobb.

”Vår generation kommer att flippa ur” kunde vi läsa idag på Aftonbladet Kultur. Alice Bratthammar och Amanda Ivanović, födda år 1995, gav idag sina ”vittnesmål” om hur det känns att vara ung i Angered år 2013.

Dessa två lärjungar till av Aftonbladet prisade Johannes ”pepparkakskränkt-poet” Anyuru kommer från Angeredsgymnasiet vilket gör texten extra viktig för mig. Angereds socialtjänst har sedan jag kom till Sverige varit mina föräldrar. De har sett till att jag har haft mat i magen, kläder på ryggen och tak över huvudet. Från tre till nitton år gammal, har samma samhällsinstution som många av dessa kravalldeltagare lever på, gett mig möjlighet att vara där jag är idag. Därför blir detta ”jag-bränner-ner-egendom-för-vi-har-ingen-lokal” dokument knappast imponerande.

Jag är inte infödd i den svenska medelklassen, som köper den lögn som försöker spridas via kultursidorna. Ni kan inte plocka sympatipoäng på min okunskap, jag har sett våra förorter, jag har börjat skolan i dem, jag har växt upp i dem och jag hatar dem. Jag kommer ägna hela min politiska kraft till få fler människor att göra samma resa som jag därifrån. Men det dessa kravalligister måste förstå är att denna resa går ej att få snålskjuts på. Du måste ta dig själv i kragen och anstränga dig tio gånger mer än den där innerstadsungen för att ta dig därifrån. Din framtid i förorten kommer knappast bli bättre av att du bränner ner innerstaden.

Aldrig någonsin har Sverige varit rikare än idag, aldrig någonsin har de allra fattigaste haft det bättre i vårt samhälle än idag. Hur väljer dessa ungdomar att utnyttja denna frihet och möjlighet som miljontals människor jobbar ihop dagligen? Jo, de deltar i upplopp, förstör och skrämmer upp omgivningen. Men det värsta är, att de förväntar sig att omvärlden ska tycka synd om dem.

För det första, ni är inte unika, tro inte att de ni gör – aldrig har gjorts förr, att vad ni genomlider – har ingen genomlidit förr. Ni är inte unika, tvärtom, ni är väldigt förutsägbara. bara för att du har en jäkla smartphone och kan göra facebookgrupper betyder det inte att ni är någon gyllene generation. Låt mig dra några exempel för att få ner er på jorden:

Berzelii-kravallerna 1951 då ungdomar samlades i Berzelliparken efter att ha varit ute och roat sig. Kravallerna växte gradvis i styrka under ett antal kvällar efter att polisen gripit misstänkta brottslingar den 20 juli. När anhängare till dessa senare samma vecka kom till parken sände polisen en större styrka som röjde upp i området. Ytterligare ett par stökiga nätter, med gradvis fler och fler deltagare, samt en motsvarad upptrappning från polisens sida och medias uppmärksamhet. Kulmen kom den 26 augusti med polis från fem städer inkallade och dessutom militärpolis, som ställdes mot ca 3 000 civila. Då händelserna senare analyserades kom man till slutsatsen att kravallerna orsakats av flera anledningar, bl.a. en rådande polisstrejk med avsevärt minskad bemanning som följd, men också bristen på sysselsättning för sommarlediga ungdomar.

Vita pursvenska ungdomar vet tydligen också hur man kunde ordna till kravaller (för er SD-troll där ute som skyller kravallerna på invandring), och till skillnad från 90-talisternas kravaller (där 90 procent av tiden gick ut på att stå och kolla in sin facebookfeed) krävdes det fucking jävla militärpolis för att få ordning på torpet.

Hötorgskravallerna ägde rum i augusti 1965 på Hötorget i Stockholm. Dagen för kravallerna samlades flera hundra mods på Hötorget för att umgås. De flesta hade tagit tunnelbanan bort från förorten och ungdomsgården till centrum. Polisen uppfattade situationen som störande av allmän ordning och konstaplar skickades ut för att upplösa folksamlingen. Modsen vägrade flytta på sig och omfattande kravaller utbröt. Flera skyltfönster krossades och bränder anlades på gatan.

Hur självupptagen måste man vara för att tro att man är den första generationen som kravlat ut ur förorten för att åka in till stan och ställa upp med djävulskap? Vad sägs om att göra som resten av folk som inte drar benen efter sig, och ta en taxi ut ur förorten till den nya fräsha bostadsrätten i innerstan med en ordentlig examen eller anställningsbevis i handen? Ska det vara så mycket begärt i ett land med gratis undervisning ända upp till doktorstiteln?

Heta linjen-kravallerna. Fredagen den 17 september 1982 samlades 1000-1500 ungdomar i och omkring Rålambshovsparken i Stockholm efter att ha stämt träff på ett femtontal kända Heta Linjen-nummer*. Till parken anlände då ett 50-tal poliser. Det uppstod kravaller med bland annat stenkastning och fyra poliser skadades. Kommissarie Kjell Andersson uttalade i samband med detta att Heta Linjen måste stoppas om flera upplopp uppstod, och Televerket uppgavs redan vara i färd med att stänga ned linjerna.

* Heta-linjen var om man ringde ett nummer som ännu var vakant så blev det automatiskt ett gruppsamtal om någon annan ringde det nr:et

Ungdomar 1982 hade nästintill obefintliga möjligheter att kommunicera, de lyckas ”hacka” en statlig myndighet för att kunna gruppkonversera och drar till med en fet fest och kravaller mitt i stan. 90-talister däremot får kommunkationsmedel nertryckta i handen med oändliga metoder och former för interaktion med hela världen, ett oändligt bibliotek av information och kunskap, vad väljer du och göra? Att beskylla samhället för dina tillkortakommanden.

Vad sägs om att surfa in på Khan Academy och lära dig matte? Eller till Codeacademy och lära dig programmera? Du har alla möjligheter i världen att ta dig ut ur utanförskap, och var inte orolig, du är fantastisk, du är en stjärna och du kan själv.

För det andra, tro aldrig, aldrig att du på något sätt är språkrör för antingen människor som bor i utanförskap eller för den delen din generation. Din generation, precis som flesta av dina grannar, precis som alla tidigare generationer är hårt arbetande, hårt studerande, motiverande och fantastiska individer. Det är på deras axlar detta samhälle står på och kommer stå på. Gör aldrig misstaget att föra deras talan om det är dynga du ska sprida.

Känner du dig förbisedd? Känner du att ”omvärlden” inte ser dina problem? Men ursäkta att folk har svårt att ta ert Canada Goose-beklädda smartphonebestyckade gnäll på allvar, de är faktiskt fullt upptagna med att jobba och betala för den skolgång ni väljer att skolka ifrån.