Viktigt kunna jobba extra under studietiden

Att ha ett jobb är kanske det viktigaste för en människas möjlighet till självförverkligande. Ett arbete ger arbetskamrater, ett socialt sammanhang och i de allra flesta fall en mening i tillvaron. Men självklart ger ett arbete också pengar vilket skapar trygghet och möjligheter. Att många unga har svårt att få jobb visar inte minst SvD:s pågående granskning . Moderaterna och alliansen måste inför valet i september lova att arbeta för fler jobb för unga .

Sett från unga människors horisont medför arbetslöshet ett dubbelt problem. Man blir kvar i tonårslivet och kan inte på samma sätt bli en ung vuxen med kalender och kollegor. Man förnekas också möjligheten att tjäna pengar och därmed försvinner möjligheten att flytta hemifrån, komma iväg på den där resan eller ha råd att gå på festivalen.

Alliansen ska ha en stor eloge för arbetet med praktikplatser och sänkt arbetsgivaravgift för unga under 26 år. Det har kristider till trots gjort att många ungdomar har fått in en fot på arbetsmarknaden. Det är mot bakgrund av hur viktigt det är att just få in en första fot och få lite erfarenhet jag oroar mig starkt över Arbetsmiljöverkets tolkning av ungdomars möjlighet att jobba.

Att ta ifrån unga möjligheten att jobba extra under studietiden kan få stora negativa konsekvenser för arbetsmarknaden på lång sikt och obehagliga följder för ungdomarna själva på en gång. Detta måste Moderaterna och alliansen lova att sätta stopp för.

Istället för att som Arbetsmiljöverket betrakta skolan som ett hinder för att arbeta måste alliansen konsekvent driva linjen om skolan och utbildning som en förutsättning och ingång för jobb. Vi unga måste utbilda oss så att fler företag vill anställa oss. Men skolan, facket och näringslivet måste också samarbeta mer för att göra ungdomar anställningsbara.

Skolan borde i större utsträckning bjuda in näringslivsföreträdare in i klassrummen så att eleverna får insyn i vad som krävs på arbetsmarknaden. Facket, skolan och näringslivet kan också göra mycket för att skapa förutsättningar för ett fungerande praktisksystem. Näringslivet självt borde också agera mer långsiktigt och visa större intresse för praktikanter, forskningsprojekt och andra utbyten med skolan och högskolan.

Alliansen måste också förnya sin syn på ungdomar och arbetsmarknaden. Vi som är unga företräds inte i tillräcklig utsträckning. Ett exempel är att det vi kan bäst har exkluderats från RUT-avdraget. Självklart borde IT- och tekniktjänster i hemmet inte beskattas mer än andra hushållsnära tjänster. Ett RIT-avdrag skulle ge jobb åt många unga människor och lägga grunden för många nya företag. Dessutom skulle det hjälpa till att överbygga det generationsgap som riskerar att uppstå när våra hem digitaliseras. En undersökning Almega genomfört visar att sex av tio unga arbetssökande (18 – 34 år) tror att möjligheterna för unga att få jobb skulle öka om privatpersoner fick göra skatteavdrag för kostnader för IT-tjänster.

Så här i efterkristider behövs alla förslag för att bryta den decennielånga och höga ungdomsarbetslösheten. Bara en tydlig arbetslinje kan åstadkomma den förändring som behövs. Moderaterna måste vara tydliga mot de krafter som vill försvåra för unga på arbetsmarknaden, oavsett om det är Arbetsmiljöverket eller vänsterexperimentet.

Ungdomar har mest att förlora på om arbetslinjen överges. Uppvuxen i de områden som allra mest behöver att jobben blir fler oroas jag mycket av Miljöpartiets förslag om att vi ska jobba mindre. Dessutom tycker jag att Miljöpartiets förslag om att rikta skattehöjningar mot ungdomar och de som anställer ungdomar är djupt orättfärdigt.

Mina jämnåriga vänner längtar inte efter att gå två gymnasieår extra på komvux eller efter att leva på bidrag. De vill bevisa för sig själva och alla andra att de kan försörja sig själva och gemensamt göra Sverige till ett föregångsland.

HANIF BALI

riksdagskandidat, för Moderaterna i Stockholms län

Publicerad på SvD Brännpunkt.