Det är en lögn att vi behöver fler ”enkla jobb”.

Det tjatas från ett visst politiskt håll att vi behöver fler enkla jobb, eller från annat håll att vi behöver tex minska invandringen för att det finns för få enkla jobb.

Tacka vet man smarta forskare som Michael Tåhlin på SOFI (Stockholm universitets institut för social forskning) som kollat upp detta. Reslutatet (som har lämnats till samtliga partier i den parlamentariska socialförsäkringsutredningen) .

1974 hade runt 47 procent av arbetstagarna endast grundskoleutbildning och 60 procent av jobben krävde endast grundskoleutbildning. Idag har endast 8% av arbetstagarna en grundskoleutbildning och medan 28% av jobben endast kräver gymnasieutbildning, det finns ett överskott på enkla jobb.

Alltså är inte problemet att det finns för få enkla jobb, eller för den delen att folk inte har tillräckligt hög utbildning för att ta de ”enklare”  jobben.

Samtidigt vet vi att det finns en enorm arbetskraftsbrist bland ”avancerade” jobb. Problemet med Sverige är alltså att människor pluggar länge och till saker som inte ger jobb, samtidigt som arbetsmarknaden skriker efter människor som är programmerare, läkare, sjuksköterskor, jurister, ingenjörer etc etc.

Men istället väljer folk att plugga genusjournalistisk med inriktning på hälsopedagogik på Södertörn, något som det finns ungefär noll efterfrågan på hos arbetsmarknaden. Dessa personer går ut på arbetsmarknaden och tränger undan de med endast gymnasieutbildning, varpå de med endast gymnasieutbildning sätter sig i kassan på ICA och tränger undan de med endast grundskoleutbildning. Enligt Svenskt Näringsliv misslyckas var fjärde rekrytering för att man inte hittar den kompetens som efterfrågas.

Med andra ord måste vi ha fler ”avancerade jobb”, samt skruva till detta läckande såll som kallas högre utbildning så att högskolorna inte examinerar 100 samhällsvetare på varje samhällsbärare.