Nätnötter

En del netrootsbloggare som Röda Berget, Martin Moberg, Sebastians tankar och Johan Westerholm undrar vad jag tycker menar med denna tweet:

1. SFI skolan ska endast få betalt för de elever som klarar kursen. Slutproven bör rättas centralt.

2. Försörjningstöd a.k.a ”soc bidrag” är ett behovsprövat bidrag som du blir av med om du bara arbetar en enda dag. Det som först var tänkt för endast människor med sociala problem skulle söka sig till för att få hjälp från socialtanterna med program och andra åtgärder för att få styr på ens liv.

Problemet är att nyanlända och ungdomar inte fyller A-kassans krav för att få pengar och stöd, därför har de varit förvisade till socialtjänsten som inte alls har kompetens för arbetsmarknadsåtgärder.

Försörjningstödet är även ett bidrag som ges på familjebasis, vilket leder till helt bisarra marginaleffekter, för en utrikesfödd familj med två barn så är marginaleffekten om en av föräldrarna får ett jobb hela 95%. Det betyder att de endast tjänar 5% på att slita och göra rätt för sig. Detta är fel, därför bör man ha en individbaserad ersättning med en obligatorisk A-kassa.